Доторкнутися до історії: цікаві артефакти села зарічного

         30 жовтня 2019 року відбулося виїзне засідання « Археологічні пам’ятки села Зарічне» за участі вчителів історії закладів загальної середньої освіти  Тростянецької міської ради.  Метою  поїздки  було ознайомлення з археологічними дослідженнями на території трьох городищ та їхніх посадів у селі Зарічному , що проводилися у травні-червні 2019 року на замовлення Тростянецької ОТГ Зарічненською археологічною експедицією Інституту археології НАН України.

         Із матеріалами досліджень та знахідками вчених Інституту археології НАН України вчителів історії ознайомив старший науковий співробітник музейного комплексу «Тростянецький» Ігор Анатолійович Медвєдєв.

         Привернули увагу вчителів археологічні розвідки за допомогою закладання  дев’яти шурфів, орієнтованих за сторонами світу, виміри глибин від сучасної денної поверхні.

         Найбільше зацікавила вчителів знахідка денця кружального горщика. На знайденому денці зображено один із різновидів «тризубця» – колюмна. Це родовий знак  литовського князя Гедиміна та його нащадків. Сучасний великий герб Литви містить «Гедимінові стовпи», що й походять від колюмни. Ігор Анатолійович звернув увагу на дослідження битви на Ворсклі 1399 року, адже історична спільнота зацікавлена в локалізації місця цієї події.

         Археологічний комплекс у селі Зарічному надзвичайно цікавий для науковців. Тут розміщено три різночасові укріплені городища, низка посадів, ґрунтові й курганні могильники. Дослідження й реконструкція цих пам’яток проллє світло на давню історію як регіону, так і всієї України.

         По завершенню виїзного засідання Медвєдєв І. А. надав методичні рекомендації вчителям історії для проведення уроків краєзнавчої тематики.

IMG-a830f626b145b9832694ae902583e1fd-V-2

Зображення 1 з 7