Розвиток стресостійкості у дітей дошкільного віку

29 березня 2019 року на базі комунального закладу дошкільної освіти “Дубравушка” Тростянецької міської ради відбулося засідання міського методичного об’єднання практичних психологів з теми “Розвиток стресостійкості у дітей дошкільного віку як необхідна складова у формуванні життєвих компетентностей особистості”.

З метою максимально глибокого розкриття теми робоча зустріч фахівців психологічної служби складалася з 2 частин – теоретичної та практичної.

Під час теоретичної частини методист з психологічної служби відділу освіти Тростянецької міської ради Синявіна Тетяна Миколаївна окреслила теоретичні підходи до підвищення стресостійкості у дітей, які пережили травму. Практичні психологи ознайомилися з поняттям “резилієнс”, проаналізували етапи його розвитку та основні складові.

Практичний психолог закладу Гордійчук Валентина Володимирівна практичну частину засідання почала із заняття на тему “Країна гарного настрою”, до участі у якому були залучені діти та їх батьки. Позитивна психологічна атмосфера, активні форми роботи, вміння залучити до співпраці сприяли тому, що діти не лише опановували нові знання стосовно різних видів емоцій, вчилися керувати негативними емоціями, а й разом з мамами брали участь у творчих справах, що сприяє творчому розвитку дітей.

Продовжилася практична частина заняттям для практичних психологів “Арт-терапевтична техніка створення мандали”.

Створення мандали – це метод самозцілення та самогармонізації людини в кризових умовах, це створення малюнків в колі, які відображують індивідуальні особливості автора – його психічний стан, ставлення до світу та до себе, а також неусвідомлювані потреби та тенденції розвитку.

Підбиваючи підсумки роботи методичного об’єднання, учасники прийшли до висновку, що працювати над розвитком здатності до збереження нормального функціонування людини, формуванням стресостійкості необхідно починати з дошкільного віку.  Це є однією з важливих умов формування психічно здорової та соціально активної особистості дитини.

[supsystic-slider id=8]