Безпечне освітнє середовище школи – основа якісної освіти

28 березня 2019 року на базі ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 Тростянецької міської ради соціальні педагоги та педагоги-організатори закладів загальної середньої освіти Тростянецької ОТГ опрацювали у форматі семінару тему “Безпечне освітнє середовище в закладі освіти”.

Соціальний педагог ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 Тростянецької міської ради Щербак Марина Олександрівна, яка брала участь у роботі обласного фокус-семінару, розповіла про систему роботи педагогічного колективу Сумської середньої школи І-ІІІ ступенів № 22 ім. Ігоря Гольченка. Присутні переглянули мультимедійну презентацію про безпечне освітнє середовище, визначили фактори, що негативно впливають на психологічну безпеку дитини в умовах школи, отримали практичні поради щодо запобігання проявам насильства (буклети для учнів “Як правильно поводити себе в конфліктній ситуації”, для педагогів “Розпочніть урок посмішкою”).

Методист з навчальних предметів та по роботі з обдарованими учнями методичного кабінету відділу освіти Тростянецької міської ради Шабельник Наталія Валентинівна наголосила на тому, що від конфліктних ситуацій та психологічного тиску страждають і вчителі. У виступі “Мобінг: як учителю уникнути цькування на роботі” акцентовано увагу на причинах цього негативного явища, чим воно небезпечне та як його уникнути. Найважливіше – пам’ятати, що мобінг має згубний вплив не лише на вчителя, але й учнів. Щоб запобігти булінгу серед школярів, необхідно перш за все показати їм власний приклад, збудувавши здорові стосунки в учительській.

Учасники семінару дійшли висновку, що освітнє середовище має бути безпечним як для учнів, так і педагогічних працівників.

[supsystic-slider id=4]